Bahan A
3 biji bawang besar
belacan
3/4 liter air
Bahan B
4 / 5 ekor ikan mabong / kembong batu
Bahan C
Daun kesum di hiris halus
Bunga Kantan dihiris halus
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam keping
Garam secukup rasa
Bahan Hiasan
Daun selom (dihiris halus)
timun (dihiris panjang dan halus)
Cili Padi ( dihiris halus)
Bawang besar (Dihiris halus)
Telur Rebus (di belah 2)
Bahan B di rebus sehingga masak, di buang segala tulang dan duri ikan dan kemudian dikisar sehingga sangat halus. Bahan A dikisar dan direbus sehingga mendidih. Masukkan Bahan C tunggu hingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan Bahan B yang telah dikisar dan setelah agak pekat bolehlah dimatikan api
Untuk laksa basah rendam 5minit dengan air panas yang telah mendidih.
untuk laksa kering hendaklah di rendam lebih kurang 10jam barulah boleh di rebus
Kuah Laksa yang di masak boleh la dihidangkan bersama bahan hiasan.

Gambar Hiasan
No comments:
Post a Comment