17 March 2009

Laksa Asam

Sampai hari ni saya tatau nak bezakan laksa asam and laksa penang laksa kedah or laksa utara. For me rasa dia sama je..... Sesiapa yang laksa's fan inilah resipi untuk semua

Bahan A
3 biji bawang besar
belacan
3/4 liter air

Bahan B
4 / 5 ekor ikan mabong / kembong batu

Bahan C
Daun kesum di hiris halus
Bunga Kantan dihiris halus
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam keping
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan
Daun selom (dihiris halus)
timun (dihiris panjang dan halus)
Cili Padi ( dihiris halus)
Bawang besar (Dihiris halus)
Telur Rebus (di belah 2)

Bahan B di rebus sehingga masak, di buang segala tulang dan duri ikan dan kemudian dikisar sehingga sangat halus. Bahan A dikisar dan direbus sehingga mendidih. Masukkan Bahan C tunggu hingga mendidih.

Setelah mendidih masukkan Bahan B yang telah dikisar dan setelah agak pekat bolehlah dimatikan api

Untuk laksa basah rendam 5minit dengan air panas yang telah mendidih.
untuk laksa kering hendaklah di rendam lebih kurang 10jam barulah boleh di rebus

Kuah Laksa yang di masak boleh la dihidangkan bersama bahan hiasan.






Gambar Hiasan

No comments: